Consilier VanzariBeauty adviser: ce inseamna pentru Evolve Point?

Un beauty adviser isi desfasoara activitatea in mod normal intr-un magazin care comercializeaza produse cosmetice sau de ingrijire a pielii. In principiu, rolul lui este acela de a sfatui si indruma clientii catre produsele care se potrivesc cel mai bine cerintelor lor, dar si nevoilor reale ale acestora.

Te poti intreba: bun, dar daca ei imi solicita un anumit produs, cum pot eu sa le recomand un alt produs?

Ei bine, de multe ori clientii nu stiu foarte bine ceea ce vor. Stiu ca au o problema pe care o vor rezolvata si au auzit ei ca un anumit produs le-ar rezolva situatia.

Insa tu, prin prisma jobului pe care il ai, trebuie sa stii:

 • Daca produsul solicitat de client va satisface sau nu nevoile reale ale acestuia
 • Care sunt produsele de care dispui in magazin, care vor satisface in mod cert nevoile clientului

Un beauty adviser trebuie sa livreze clientului SATISFACTIE

“Satisfactie” este cuvantul care defineste intreaga activitate a unui consilier de frumusete. Daca un client pleaca satisfacut din magazin, acest lucru inseamna ca ti-ai facut bine treaba.

Evolve Tip: Pentru a satisfice clientul, trebuie sa fii PERSUASIV

Drumul catre satisfacerea clientului este, nu de putine ori, presarat cu diverse obstacole. Iata cateva dintre ele:

 • Clientul este incapatanat
 • Are dificultati in a-ti explica nevoia reala pe care o are
 • Vine in magazine focusat pe un anumit produs, desi acela nu il va ajuta
 • Nu are incredere in sfaturile pe care i le dai
 • … and so on.

Drept urmare, modul in care abordezi situatia va face diferenta intre o vanzare incheiata si una esuata. De aceea, este nevoie de anumite calitati persuasive pentru a convinge clientul sa aiba incredere in tine si ca sfaturile tale sunt cele mai bune pentru el.

A fi persuasiv nu tine numai de modul in care incerci sa convingi verbal clientul. Pentru ca procesul de persuadare sa fie de succes de fiecare data, este nevoie de o serie de calitati, pe care le voi detalia in cele ce urmeaza:

Calitatile unui beauty adviser

Iata, in continuare, care sunt cele 5 calitati pe care un consilier in infrumusetare trebuie sa le aiba pentru a avea succes in aceast domeniu. Toate aceste aptitudini contribuie foarte mult la procesul de persuadare, adica de convingere a clientului ca ceea ce ii oferi tu este intocmai ceea ce el are nevoie.

Asadar, un beauty adviser trebuie sa aiba:

 • Abilitati excelente de comunicare
 • Infatisare ingrijita
 • Aptitudini in vanzari
 • Standarde inalte
 • Atentie

Haide sa vorbim putin despre fiecare aptitudine pe care un beauty advisor (n.r. adviser/advisor reprezinta acelasi lucru) trebuie sa o detina, sau, daca nu, sa fie in masura sa si-o insuseasca:

Atentie

Atentia este unul dintre cele mai importante elemente de insusit in acest domeniu. De obicei, oamenii care vin sa cumpere produsele tale sunt caracterizate de o stima de sine destul de ridicata, ceea ce ii face extrem de sensibili in momentul in care se simt neglijati.

De exemplu, gandeste-te la cazul nostru! Evolve Point cauta sa recruteze consultanti in infrumusetare pentru a promova produse cosmetice de lux in magazine din Paris si Londra.

Cum crezi tu ca ar reactiona o “Lady” sau “Une dame de Paris” daca ar simti si o secunda ca este neglijata? Nu prea bine, crede-ma.

Asadar, trebuie intodeauna sa acorzi o atentie sporita clientului, sa ii asculti si sa ii intelegi nevoile, sa ii arati ca esti implicat/a total in discutie.

Dimpotriva! Acorda o atentie speciala clientilor si acestia te vor remarca, deoarece o persoana cu o stima foarte inalta de sine va remarca imediat o persoana care respecta si apreciaza statutul ei.

Abilitati de comunicare

Activitatile pe care le realizeaza un beauty adviser presupun contactul direct cu clientii. Drept urmare, consultantul in infrumusetare trebuie sa detina o serie de calitati din sfera comunicarii. Un Beauty advisor trebuie sa fie increzator in propria persoana, sa fie sociabil, primitor, prietenos si, nu in ultimul rand, politicos.

Infatisare ingrijita

Esti constient ca mediul in care lucrezi solicita activitati de promovare a frumosului, a esteticului. Tu, ca si consilier de frumusete, esti precum o poarta care se deschide in fata clientilor si le permite sa acceada in aceasta lume.

Drept urmare, tu, inainte de toate, trebuie sa ai o infatisare imaculata (garderoba, machiaj, coafura, etc.), pentru a transmite incredere clientilor.

Nu poti avea pretentia ca un client sa urmeze sfaturile tale in materie de frumusete daca acesta nu are in fata un model-etalon care sa ii dea incredere ca, utilizand produsele propuse de tine, poate ajunge si el la aspectul tau imaculat.

Standarde inalte

Frumusetea nu este doar la exterior, probabil ca deja stii asta. Degeaba ai un aspect fizic placut daca, in momentul in care te adresezi cuiva, faci ca acesta frumusete sa paleasca.

Frumusetea fizica trebuie sa fie completata de o estetica interioara, evidentiata printr-un vocabular elevat, o gestica fina si, nu in ultimul rand, de insusirea unor coduri de bune maniere – cel putin la nivel de incepator.

Mai mult, un beauty advisor cu standarde inalte va avea intotdeauna grija ca spatiul in care isi desfasoara activitatea sa straluceasca de curatenie.

Aptitudini in vanzari

Consultantii in frumusete, prin prisma activitatilor de prezentare si vanzare produse de infrumusetare, sunt nevoiti sa activeze adesea in medii extrem de competitive, produsele lor fiind de cele mai multe ori in concurenta directa cu alte produse din aceeasi nisa.

Drept urmare, fiecare beauty adviser trebuie sa deprinda o serie de aptitudini din sfera vanzarilor, care sa aiba o contributie majora in aceasta cursa a companiilor de cine vinde mai mult.

Acestea sunt abilitatile de baza pe care un beauty adviser trebuie sa le aiba, sau cel putin sa arate predispozitie catre insusirea lor rapida. Drept urmare, mai ales daca esti atent/a la ofertele de locuri de munca in strainatate pe zona de beauty, fa-ti mai intai o evaluare pentru a vedea cate dintre aceste abilitati ti le insusesi.

Domeniul cosmeticelor si produselor de ingrijire este extrem de pasionant si provocator. Iar daca te gandesti sa pleci in strainatate pe o pozitie de beauty advisor, nu stiu daca iti dai seama, dar o oferta de job intr-un oras mare din Europa poate reprezenta o poarta catre o dezvoltare fulminanta a carierei tale.

Contact us anytime

Visit us on social networks:

Copyright by Evolve Point. All rights reserved 2018.